събота, април 07, 2007

Заетост

Харесва ми, когато съм зает. Естествено с нещо, което ми харесва и което ме усъвършенства. С този пост се слага началото на категория „Technical“, в която ще публикувам бележки от моя опит в работата ми за теми, които са ми направили впечатление.

След като успешно успях да приложа Microsoft Systems Management Server за управление на софтуерната дистрибуция в нашата IT среда имаше един кратък период, в който нямаше какво да се прави и нещата опираха само до support на текущото положение. Скоро обаче стана ясно, че съвсем не съм открил всички предимства на SMS и не само това, но дори прилаганият досега метод на OS Deployment за нашите учебни десктоп системи не е съвсем правилен. Става дума за SMS OS Deployment Feature Pack.

Методът на създаване на image система с Norton Ghost наистина работи, но нито е най-ефективният, нито най-лесният, а и е свързан с повече администраторска работа. А целта е повтаряемите задачи трябва да се автоматизират, т.е. да се остави на машината да ги свърши, докато ние се занимаваме с нещо по-полезно. Какви проблеми поражда разгръщането на image, създаден с Norton Ghost? Първо, всяка система трябва да се конфигурира ръчно след инсталацията – мрежови настройки, име на компютъра, домейн... Аз инсталирам (и мои колеги) около 100 компютъра, ами ако бяха 1000? Следваме принципа „Мисли глобално, действай локално“. :) Второ, оказва се, че всеки компютър от един image има един и същи GUID, което е нормално, но създава досада, когато (но не само) се опитва да докладва на Windows Server Update Services сървър за състоянието си – просто всички компютри излизат като един, който непрекъснато се актуализира с последния, докладвал на сървъра. После се чудя, защо имам само няколко компютъра в списъка. И трето, не бива да се допуска инсталация на SMS клиента на image системата, ако ще се deploy-ва с Ghost. Отново опира до еднакви GUIDs, което вече си е проблем, понеже правилното насочване на advertisement от SMS сървъра става невъзможно.

В OS Deployment (OSD) пакета към SMS (който се предлага безплатно към съществуващ SMS) е помислено за всичко това. Решението е далеч по-елегантно – създава се master image-а с всички инсталирани приложения (без да се вкарва в домейн), които искаме, като не забравяме и sysprep за генериране на уникално GUID след рестарта, след това се прихваща с помощта на инструмента към пакета, поставят се някои параметри и image-ът се насочва към клиентите като нормален advertisement. Дори с помощта на User State Migration Tool имам възможност да съхраня потребителските профили – нещо, което е доста полезно, но от което няма да се възползвам, тъй като работните станции се ползват от около 500 студента и не са лични. По този начин теоретично мога да направя OS Refresh без да си ставам от работното място, да си цапам ръцете и да се занимавам с хамалогии като същевременно елиминирам гореспоманатите проблеми. След инсталацията би трябвало да разполагам с готова система, член на домейн и с SMS Advanced Client.

Казвам „би трябвало“, защото всичко това все още не съм го правил и предстои. Първо, разбира се, ще бъде изпълнено в малка TestLab среда, за да видим какво ще стане. Ако е успешно, мога спокойно да си спестя отделянето на цели дни работа през лятото за подготвяне на новите инсталации и да се отдам на нещо по-приятно. Дали ще е някакъв вид почивка или пак работа – времето ще покаже. :)

1 коментар:

Professor Howdy каза...

Hello!
Very good article. Thank you -
have a good day!!!