сряда, февруари 28, 2007

Imagine Cup 2007

Когато става дума за състезания, трябва да призная, че в повечето случаи в живота си, а може би и във всички, съм бил пас. Не знам на какво се дължи, може би е някакъв комплекс за малоценност, проявяващ се в убеждението, че няма с какво да изляза с едни гърди напред пред останалите и съответно нямам шанс да бъда победител. Така съм си още от малък – не съм вземал участие в олимпиади, игри и състезания, с изключение на една олимпиада по физика, където преподавателят в училище ме убеди да участвам, но не стигнах далече, защото направо не си бях подготвен добре. :) Но тенденцията е това да се променя.


Като студенти-партньори на Microsoft редовно сме стимулирани от нашия ADE (Academic Developer Evangelist) да участваме в това ежегодно състезание, организирано от Microsoft. Сигурно за да дадем пример и на останалите, че и те да се включат, а и за наша лична изгода разбира се. Покрай редовните категории по Software Design и IT тази година има и не-IT категории, като например за кратък филм и фотография, което сериозно разширява кръга от потенциални заинтересувани за участие. Моите фотографски и операторски умения не са кой знае колко завидни, така че след дълго колебаене дали да участвам или не, накрая реших, че олимпийският принцип в случая важи. С едно важно уточнение – не го казвам, защото не вярвам в себе си, а защото това участие моментално ме превръща в бенефициент от допълнителни знания и ме стимулира да уча нови неща. А такъв стимул е винаги добре дошъл.


Категорията, в която участвам е IT Challenge и в общи линии тества способността на кандидатите да създават, управляват и поддържат сигурни, ефективни и мащабируеми IT системи за поддръжка на корпоративни IT инфраструктури. Точно по моята част. Първият кръг включва няколко quiz-a с въпроси. Аз първият го изпуснах в колебание, но то е достатъчно да се направи само един. Във втория се квалифицирах за втори кръг, а днес карах и третия. По-важното е тръпката от факта, че се състезаваш с още много хора по цял свят, а и накрая ти изписват името в едно каре. Е, ако се справиш прилично, разбира се. ;) А и усещането, че може да си победител винаги е приятно. Разбира се, трябва много работа и четене. Но участието в едно такова състезание е най-малкото стъпало нагоре към успеха, към който всички се стремим.

Няма коментари: