неделя, юни 10, 2007

Ден 7, Събота

Първият ни почивен ден – слънчев и топъл, точно както се надявахме. Нито един облак нямаше на небето и Слънцето си печеше жарко. Организираното за днес мероприятие беше корабен круиз около островите до Хелзинки. Беше наистина страхотно, много приятно изживяване. Противно на очакванията ни, нямаше клатене в кораба и съответно инциденти със стомасите. То като се замисля, ако имаше, надали някой щеше да се съгласи да тръгне на разходка в морето и да си изплакне стомаха заедно с това.

Доста островчета има около Хелзингския архипелаг. Като тръгнеш от пристанището, се пътува около час преди наистина да излезеш в по-открито море, иначе подминаваш островчета непрекъснато. Кои малки, кои – по-големи, но живот на тях колкото искаш – хора се мокрят във водата, къщички построени, докарани коли... Видяхме и огромни кораби, луксозни и товарни презокеански чудовища. Е, това вече на пристанище Бургас май не можете да го видите. Пред нас се простираше чудесна гледка, която си заслужава да се види. По време на пътуването имахме и обяд на кораба със сьомга и разни други приятни работи. В 14.20 пристигнахме на остров Suomenlinna, който си е сравнително голям остров и го обикаляхме до 17 часа. Беше много приятно, разглеждахме крепости, топове, имаше страшно много хора, насядали по поляни, други се осмелиха дори да влязат във водата и да плуват. Ама и ни напече доста и ми гореше лицето до преди малко, сега е по-добре. Но денят беше наистина чудесен и си остава в спомените.

След това в Хелзинки имаше фестивал на салсата, който доколкото разбрах се организира всяко лято. Имаше много танци и музика по центъра. Изобщо днес беше доста населено, явно финландците наизлизат през уикенда повече. Разхождахме се насам-натам, застояхме се на една ливада в центъра както още стотина човека, след което вечерта наистина доволни от деня се прибрахме в Leppävaara. Сега гледам Pro7, но ще си лягам, понеже утре ни чака пътуване до градче, наречено Porvoo. :)

Няма коментари: