събота, юни 09, 2007

Ден 6, Петък

Завърши и първата учебна седмица от нашата интензивна програма. Това се случи с 90-минутен изпит по трите теми, разисквани във вторник, сряда и четвъртък: Vulnerabilities and threats in ICT, Network Attacks и Cryptographic algorithms. Изпитът съдържаше въпроси от тези теми – въпроси със свободен отговор, а не тест. Въпреки това беше много приятен и аз като се разписах, та не се спрях. Истината е, че ако човек не е бил запознат предварително донякъде с тези теми, трудно може за 3 дни за по няколко часа да му се изнясни всичко. Вечер не може да се учи, защото след 17 часа излизаме да разглеждаме по Хелзинки и околностите, а това е уморително и после изобщо не ти е до четене. И все пак и аз научих доста неща, припомних си други, затвърдих трети, а и една много добра идея ще взаимствам от системната администрация на Evtek. Хората са сложили на всички компютри по един VMWare Player и с един клик на мишката от десктопа можеш да си пуснеш Windows XP, Windows Server 2003, BackTrack 2, CentOS 5... Така лесно можем да решим проблема с липсата на Linux в нашия факултет. Може да поставя въпроса за разискване като се върна.

Вечерта трябваше да разглеждаме един музей на изкуството, но нещо се пръснахме, не изчакахме групата и зе забихме в големия мол Stockmann в Хелзинки. А там как лесно се трошат пари... леле. В сувенирния магазин има много оригинални неща, май ще купя още някои преди да тръгнем обратно към София. Времето ни мина в разходки по краища на града, в които не бяхме ходили. Открихме ботаническата градина, после едно езерце, после Хелзингския Университет. Той е на едно хълмче и има много хубав изглед отгоре, към вода, кораби, сгради... Минахме покрай някои „метълски” магазини, те рано затварят, в 17:30, но това са неща, които човек другаде няма да срещне често. :) Цял магазин видях с грамофонни плочи и СДта, май ще трябва да намина да видим дали ще намеря това дето ми поръчаха да купя. После ядох за цели 8.50 евро (честно казано, ако си купуваш нещо отвън набързо, примерно сандвич и напитка, под тази сума трудно ще намериш нещо като хората). Колкото и да е пестелив човек, тук просто не се живее евтино. И все пак с всеки изминал ден все повече харесвам как е устроено всичко тук и сигурно ще ми лиспва като се прибера.

По време консумацията с един колега наблюдавахме как финландките минават на групички по 4-5-6... еми не са слухове, доста красиви минават. Даже снима две госпожици с телефона си, еми имаше защо. :) Попитахме една за пътя до ботаническата градина... ейй, какви сини очи имаше, да се чудиш да я слушаш ли, да я гледаш ли... Повечето са такива. Просто са красива нация, и жените и мъжете. Е, има и някои по-затлъстели така. Иначе има доста афро-американци, не знам какво толкова правят тук, явно им е станало много жега в Африка. Но ние попаднахме на време, в което не можеш да познаеш, че си на север, дните горещи, нощите горещи, само дето пълних куфара с ненужни пуловери.

Утре е събота и май ще поспим повече... малко повече. От 12:00 до 15:00 отиваме на sightseeing cruise in Helsinki area archipelago. Дано съм устойчив на морска болест. Дали е така ще разберете утре.

Няма коментари: