вторник, юни 05, 2007

Ден 2, Понеделник

Изглежда ще се приспособявам да закусвам рано – към 8:00 – 8:30, което не съм го правил от години. Но това ще е напълно необходимо, понеже по време на лекциите се уморяваш и си трябва енергия. Те дори още не са започнали. Днес имахме уводно мероприятие и обяд в университета, Evtek. Всеки ден ще има всъщност. Умората обаче е резултат от много величини – лекциите едно на ръка, обаче тази незагасваща светлина създава проблем в заспиването. Може би така ще бъде един-два дни, докато се приспособя.

Между другото забравих да спомена в предишната бележка, че старият номер с разсипания в куфара шампоан ми беше изигран безпогрешно. Добре, че щетите не са големи все пак.

Evtek University of Applied Sciences - едно наистина модерно учебно заведение, където човек може да види наистина грижите, които страната полага в областта на образованието. Като влезеш трудно ще кажеш, че си в университет, особено ако имаме за сравнение родните висши училища. Не си скъпят парите за брошури и информационни материали, личи си, че маркетинг отделът работи здраво. Мак-ове по коридорите на свободно разположение, информационни плазми по стените за предстоящата кандидат-студентска кампания. На ръба на една такава плазма четем следното: “Do we go into your home and change the TV channel? No! So please leave this TV alone!” Изглежда действа. Във всички зали се влиза само с чип-карти. Компютърните лаборатории изглеждат доста добре и са оборудвани с LCD дисплеи. В аудиториите има огромен екран за презентиране, който при нужда се спуска отгоре. Бимерът се поставя най-отзад, за да може да се получи възможно най-голяма площ на екрана. Никакви оплаквания откъм аудио и видео.

И все пак какво прави най-голямо впечатление в цялата тая работа? Абсолютно странният и неразбираем и сложен фински език. При повече търпение ще се откажете някъде по средата на думата. Думите са дълги и едва се произнасят, има струпване на много гласни. Дори и аз се отказах, а уж съм търпелив. Всъщност официални езици за фински и шведски, поради което всичко е дублирано по надписи и табели. Преди да знам това се чудех защо са толкова дълги всички имена на улици. А двете имена между другото са коренно различни. Примерно кварталът Leppävaara, в който се намираме, на шведски е Alberga. Сигурно дават много пари за табели...

Бяхме на автобусна екскурзия из Хелзинки днес с екскурзовод. Научих разни факти за града и държавата. Май излезе, че то шведите и руснаците са им направили държавата. Каквото и да са направили обаче, са свършили добра работа. Хората изглежда живеят щастливо в този изключително нестресиран и спокоен град, където няма задръствания, смог, мръсотия. Гори и зеленина има навсякъде, а всъщност интересното е, че 60% от горите са частна собственост. В едномилионния град има само 3 000 бездомника, повечето алкохолици, които биват прибирани през зимния сезон заради студовете. Пенсиите са достатъчно високи, че да си позволиш добър живот само с пенсия. Много млади хора навсякъде, голямо впечатление ми направи как бяха насядали на тревата в градинките, много гъсто един до друг, кои на пикник, кои на разговор... Изключително любезни и възпитани хора се оказаха финландците, 100% грамотност, много ниска гъстота на населеност.

Утре ще ни е първата сериозна лекция. Сега по-добре да си лягам, да не вземе изведнъж да почне да се съмва, утринта наближава, 01:14 е. :)

Няма коментари: