сряда, юни 06, 2007

Ден 3, Вторник

Започвам да свиквам все повече с обстановката тук и да харесвам всичко тук. Вчера вечерта имах кратък пристъп на депресия, понеже част от колегите останаха в Хелзинки, други се изпокриха по стаите и се наложи сам да вечерям в стаята. А липсата на човешко присъствие в тази страна се забелязва сериозно. Всичко им е толкова спокойно и наредено, че им се чуди човек как живеят. Гледах Jericho по Pro 7, бях забравил, че е готина телевизия, откакто ни ги спряха в София.

Днес беше първото упражнение. Маг. Инж. Александър Цокев се справи чудесно с презентацията на материала. В София проиграхме и лабораторното упражнение с него, така че бях и малко като консултант във връзка с днешното задание. Не всички са много наясно с нещата. Румънците изглежда са в час, германците не чак толкова, за холандците не разбрах. Има хора, които не са работили никога със Cisco рутери. Ще видим как ще се справя с упражненията, с които не съм предварително запознат. :)

Социалната програма в този ден беше посещение на историческия музей в Хелзинки. Малко информация преди това: ние не сме в града Хелзинки, а в една от административните области около града, Espoo и неговият квартал Leppävaara (Alberga на шведски). Връзката с Хелзинки е автобусна или с надземно влакче. Билетът струва 3.60 EU и важи за 80 минути. Може да се купи от гише, автомат за билети или от кондуктора. Влакчетата са много приятни и изобщо не се усеща, че вървят с 80 – 100км/ч. За около 10 минути сме в Хелзинки. Музеят е голям, има какво да се види. За да привлекат вниманието на хората върху експонатите често се срещат ‘игра’ от типа „Which is the odd one out?”, където трябва да познаете кой експонат от дадена група не си е на мястото (примерно показват се разни стари предмети и телевизор). Има мултимедийни презентации и филмчета в музея, компютри, изобщо много добре е оборудван. Личи си, че доста пари се дават. Освен това в него работят млади хора от по 25 години и то с желание и отговорност. Не е рядкост да видите такива хора в обслужващия сектор, кондуктори, машинисти, продавачи на билети... всички знаят английски и са винаги готови да помогнат.

След музея влязох в един голям мол, наречен FORUM... гледахме дрехи най-вече. Е, в крайна сметка си взех една тениска с един шеговит надпис. По пътя натам минахме и през парламента. Сградата наподобява съдебната палата като архитектура, поне мястото с колоните. Това, което впечатлява обаче са огромното количество цветя на стълбите към парламента. И всяко е в саксия. Заварихме да ги поливат. Доста е красиво, качваш се към входа и навсякъде си обграден от цветя, при това с високи дръжи, не просто дребни цветенца. После ядох меню в едно заведение - голям хамбургер, картофки и пепси. Не е евтино, ама се наяжда добре човек. Между другото дори германците се оплакаха, че им е скъпо... представете си за българи какво е.

Утре може да минем през един голям магазин на NOKIA да огледаме телефоните. Много се съмнявам да са по-евтини от тези в София. Има изложени нови модели, които все още изглежда не са пуснати по другите страни. Почти всички магазини иначе затварят в 21.00.
Това е за днес, за съжаление нямам цифров фотоапарат и нищо не снимам, но колегите снимат много, така че ще ми бъде предоставен снимков материал за показ при поискване, защото наистина има какво да се види. :)

Няма коментари: