понеделник, май 14, 2007

Microsoft Student Partners* in action

През изминалата седмица се състоя едно събитие, което ме ангажира в ролята ми на student partner за два дни. Става въпрос за мероприятие, проведено от Microsoft Bulgaria в градинката пред народния театър. Там имаше изградена шатра с 24 компютъра, където всеки, който желае можеше да пипне Windows Vista Ultimate и 2007 Microsoft Office System Enterprise Edition и то на български език. Нашата задача беше да демонстрираме новите възможности на тези продукти и ако трябва да се изразя в стил Microsoft – да накараме хората да кажат WOW. :) За целта ни беше проведено специално обучение.

Като изключим дългото стоене на крак през двата дни, беше приятно и полезно да си потренирам комуникационните възможности. При текучество от около 100 човека/час можеш да срещнеш най-различни типове. Като тръгнеш от хора, които не знаеха за какво иде реч и питаха дали се раздават шоколади, през заинтересувани за това какво ново им се предлага в тези версии и до очакваните скептици, чиято главна цел е да си направят редовното заяждане. Последните бяха малко и изглежда удряха греда при хапливите си опити, понеже очевидно информацията им е стара и са недостатъчно информирани, че не само външният вид на Windows Vista е променен. Други ме изумиха с желанието си да променят така новия продукт, че да е същият като този, с който вече са свикнали да работят. Е, изниква въпросът: за какво им е новият тогава? Те са от типа „Обичам Windows 98 и нищо друго”. :) Забелязах, че много хора питаха и за цената на офис пакета и операционната система, което е добър знак, че се върви верният път на легалното потребление. Разбира се, в момента това е трудно постижимо понеже цената не е съобразена с възможностите на средно печелещ българин. Но понеже очакваме стандартът да се качва постоянно, то в един момент и това ще стане.

За край ще кажа, че не съм фанатизиран на тема Microsoft. Доколко продуктите на компанията са добри или не ще прецени всеки, който ги ползва според нуждите и впечатленията си. Аз разчитам в работата си и на свободен софтуер и на Microsoft софтуер, поради което не съм отрицателно настроен към компанията, каквото е принципното схващане. За мен е важно студентите да имат избор, алтернатива и достъп до софтуера – именно това се опитваме да правим като student partners.


*Microsoft Student Partners @Wikipedia

Няма коментари: